Дамска парка – произход, промяна и развитие

червена дамска паркаПарката се е появила в среда на арктически студ като модел зимно яке, добре изработено и подплатено с естествена кожа от тогавашните майстори, така че да предпазват от студове през зимата, които понякога достигат до -50 градуса. Това се случва най-напред при ескимосите. И така до днес парката е актуална десетилетия наред, което се дължи на определени нейни характеристики.

Едно от свойствата на парката, поради което не излиза от мода е това, че е унисекс. Друга такава нейна характеристика, която я прави незаменима е приспособимостта към всички сезони. Лесно се адаптира във вариант за пролет и есен, дори понякога се предлага и за лятото лека версия на модела.

Един от любимите и най-известните аксесоари  за десетилетия наред се свързва с парката, а именно кожата около качулката, която пък се асоциира с нейния произход и се приема като нейна запазена марка.

Дамска парка – употреба

Дамската парка навлиза по-широко в употреба през 50-те години, когато американската войска я приспособява към своите потребности, поради термичните свойства и я оцветява в маслено зелен цвят. Парката става известна и на Европейския континент като израз на бунтарския дух на младежите и като елемент на поп културата.

През своето развитие моделът тип парка бележи развитие чрез различни промени и модификации, най-голямата от които скъсяването на дължината. Днес името дамска парка носят и къси якета с дължина под ханша. При някои от моделите е отстранена обшитата с кожа качулка или се прави подвижна. Най-интересния детайл, с който обикновено доста се заиграват модните дизайнери е качулката и по-точно кожените детайли по нея.

Кожата на качулката варира в есенните модели от съвсем минимални, даже направо символични до тези, които са толкова големи, че закриват половината лице. Кожата около качулката понякога се явява дори като ексцентричен детайл заради цвета, който варира в най- различни нюанси. Краищата на качулката често завършват с шнурове, каквито често има и на талията за да я подчертават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *