Косъмът – величествен моден аксесоар

Косъмът е един от първите материали за обличане, който се е запазил до днес, и то преди всичко за това , какво означава, отколкото за топлинните му качества. С избора  на косъм съвременния човек без съмнение отправя послание към околните така, както са правели предците му. Въпросът е дали нашето послание се различава от първобитното. Дрехите не правят хората, казва една пословица, но дрехите създават впечатление за хората, гласи друга поговорка. Начинът на обличане на човек изпраща много послания за самия него, за това как се чувства той и как иска да го приемат другите.

Отношението на човешките същества към дрехата не е резултат от настъпването на модерните времена и не се е появило с появата на света на модата. Когато първобитния човек е запасал животинска кожа около кръста си, това било нещо повече от прикриване на интимните места и от предпазване от студа. Вярваме, че и тогава е имало значение от какви животни е кожата.

Смята се, че и на първобитната жена не и е било все едно дали спи на трофей с тигрови шарки или на кожена постелка, смъкната от гърба на гну. За много от тези животни не бихме знаели, че съществуват, ако не се бяха прочули от палтата, които се правят от тях. Но това не означава, че е общоизвестно за кои животни става дума.

Хермелинът, малък бозайник от породата на белките, обитава северно умерените области на планетата и 180-240 представители от неговия вид украсяват едно палто. От същото семейство са и норката, визонът и самурът. Астраганът е кожа от току-що оагнено караул агне, известен като персийска кожа. Чинчилата е малък гризач, подобен на катерица, който обитава Южна Америка. Интересно е че около 500 домакинства в Сърбия се занимават с отглеждане на чинчила, чиято козина струва около 30 евро. Заради палтата страдат и лисиците, зайците, бобрите, видрите, невестулките, мечките и още много други животни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *